Fler tips

Länkar

Ett myller av liv -  är ett läromedel om biologisk mångfald. Det är producerat vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med Centrum för biologisk mångfald och WWF (Världsnaturfonden) och finansierat av Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond.

The Children's Butterfly Site - pyssel, bilder, fakta, frågelåda mm

Vill ni arbeta med fler organismers livscykler?

Då kan ni testa Triops som finns att beställa från Hands-On Science. Det här arbetsmaterialet innehåller pyttesmå ägg från ett litet kräftdjur som heter Triops longicaudatus. Äggen kan ligga torra i flera år och väcks till liv när de hälls ner i vatten. Efter två veckor har triopserna hunnit bli c:a 20 mm långa. Triops har bibehållit sitt ursprungliga utseende under miljoner år och klassas därför som "ett levande fossil".

Filmer på Youtube

Monarkfjäril

Myggans livscykel

Världens till vingytan största fjärilsarten - Herkulesspinnaren - Coscinocera hercules. Det största kända exemplaret har en vingyta på drygt 645 kvadratcentimeter (nästan som ett A4-papper). Herkulesspinnaren finns i tropiska Australien och på Nya Guinea.

Den till vingbredden största fjärilen i världen är nattflyet Thyrsania agrippina. Det största kända exemplaret är 30,4 centimeter mellan vingspetsarna (litet större än höjden på ett A4-papper). Flyet förekommer från södra Brasilien till södra USA.

Maggot - en utvecklingsberättelse